Mat du bör undvika under skov

Under skov, när tarmen är känsligare, behöver du vanligtvis vara lite mer restriktiv med vissa livsmedel. Det kan vara så att du t.ex. klarar råa grönsaker när magen är bättre men att du under ett skov kan behöva tillaga grönsakerna.1,2

'
'

Känsligheten för olika livsmedel kan variera från person till person. Vilken mat det är man bör undvika varierar även det från person till person. Alla är olika och det som triggar symtomen hos en person behöver inte påverka en annan person alls.3-5 Därför varierar också de råd och rekommendationer som ges för olika inflammatoriska tarmsjukdomar och som du kan läsa på olika håll.3

 

Den allmänna rekommendationen är att vissa livsmedel bör undvikas under perioder av aktiv sjukdom. Du kan få mer specifika kostråd av din dietist men här följer några allmänna rekommendationer:

 

Minska intaget av fibrer under skov 

Vissa typer av så kallade lösliga fibrer, t.ex. havre, anses allmänt vara bra för personer med IBD medan ”olösliga” fibrer kan förvärra symtom som t.ex. gaser, uppblåsthet och diarré. Olösliga fibrer, som finns i t.ex. fullkornsprodukter, rekommenderas därför inte under skov. Livsmedlennedan kan vara bra att undvika när magen är känslig. När symtomen förbättras kan du prova att återinföra dem i kosten igen:3-7

 

  • Frukter med skal
  • Bönor
  • Popcorn
  • Nötter
  • Råa grönsaker
  • Kli
  • Frön
  • Fullkorn
  • Råa sallader

 

Fortsätt äta hälsosamt

Under perioder av skov kan det vara svårt att äta som vanligt. Du kanske inte har någon aptit eller så undviker du att äta eftersom det ger symtom. Kanske föredrar du att äta färdiglagade rätter eftersom det är jobbigt att laga mat när du inte mår bra. 

 

Det är viktigt att du försöker ge kroppen det den behöver genom att äta hälsosamt, särskilt under perioder då sjukdomen är aktiv. Du kan till exempel äta mindre portioner men oftare för att få all näring du behöver och ta närings- och vitamintillskott eller dricka näringsdrycker för att du ska få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

 

Undvik mat som kan förvärra symtomen

Det kan vara svårt att undvika livsmedel som förvärrar symtomen när man inte är helt säker på vilka livsmedel det handlar om, speciellt med tanke på att det kan variera från person till person.3,4 Förutom listan ovan med fiberrika livsmedel så finns det flera livsmedel som du kan vara uppmärksam på under skov eftersom de kan förvärra diarré, uppsvälldhet och magont. Några exempel:3

 

  • Feta livsmedel 
  • Feta kött- och charkprodukter
  • Smör, olja och grädde
  • Baljväxter
  • Frukt med skal och kärnor
  • Råa grönsaker
  • Lök och vitlök
  • Nötter och frön
  • Svamp
  • Friterade livsmedel
  • Sötningsmedel
  • Alkohol
  • Läsk och godis
  • Fruktjuicer
  • Koffein

 

Ät mat som är snäll mot magen

Eftersom vi inte vet exakt vilka livsmedel som skulle kunna ha en positiv effekt på inflammatoriska tarmsjukdomar så ges sällan specifika råd om vilka livsmedel man bör äta under skov. Det finns dock livsmedel som anses vara snällare för matsmältningen. Här är några förslag:3

 

  • Ät väl tillredda grönsaker
  • Skala råa frukter och ät gärna mjuka frukter som banan eller melon
  • Soppor
  • Drick små mängder vatten ofta under hela dagen
  • Havregrynsgröt
  • Kokt fisk eller kyckling 
  • Frukt- och bärjuicer utan fruktkött
  • Kokt potatis och kokt ris
  • Laktosfri yoghurt, gärna med tillsatt bakteriekultur

 

Kom ihåg:

Alla är olika, så det bästa är att ta reda på vad som fungerar och inte fungerar för just dig. Rådfråga alltid din dietist eller din läkare innan du ändrar kosten. Då kan du få hjälp att hitta de livsmedel du bör undvika under skov och hur du kan få i dig alla nödvändiga näringsämnen.

 

Referenser:

1.    Lomer MC. Dietary and nutritional considerations for inflammatory bowel disease. Proc Nutr Soc. 2011;70:329-335.
2.    Lee D, Albenberg L, Compher C, et al. Diet in the pathogenesis and treatment of inflammatory bowel diseases. Gastroenterology. 2015;148:1087-1106.
3.    Brown AC, Rampertab SD, Mullin GE. Existing dietary guidelines for Crohn’s disease and ulcerative colitis. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2011;5:411-425.
4.    Ananthakrishnan AN. Environmental risk factors for inflammatory bowel disease. Gastroenterol Hepatol. 2013;9:367-374.
5.    Owczarek D, Rodacki T, Domagala-Rodacka R, Cibor D, Mach T. Diet and nutritional factors in inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2016;22:895-905.
6.    Massironi S, Rossi RE, Cavalcoli FA, Vale SD, Fraquelli M, Conte D. Nutritional deficiencies in inflammatory bowel disease: therapeutic approaches. Clin Nutr. 2013;32:904-910.
7.    Cabré E, Domènech E. Impact of environmental and dietary factors on the course of inflammatory bowel disease. World J Gastroenterol. 2012;18:3814-3822.
8.    Oriana M. Damas, Luis Garces, Maria T. Abreu. Diet as adjunctive treatment for inflammatory bowel disease: review and update of the latest literature. Curr Treat Options Gastroenterol. 2019 Jun; 17(2): 313–325.
 

Gastrokoll för vårdpersonal

Gastrokoll vårdpersonal är ämnad för dig som jobbar inom vården. För att gå vidare behöver du bekräfta att du är legitimerad vårdpersonal.

Gå vidare?

Du lämnar nu Gastrokoll Vårdpersonal

Du lämnar nu Gastrokoll för vårdpersonal och går till patientportalen.

Gå vidare?